Wystarczy zmiksować składniki i zapiec. To słodkie danie z piekarnika można jeść i jeść

Dodano:
Zapiekanka serowa Źródło: Shutterstock / Olllympea
Zapiekanka twarogowa może być deserem, a może być posiłkiem na słodko, na przykład śniadaniem. Jest łatwa w przygotowaniu, a smakuje wybornie.

Taką zapiekankę twarogową doskonale znają mieszkańcy wschodniej części Europy. To słodkie i proste danie to, można porównać do dobrze już znanych Polakom, syrników, czyli słodkich serowych placuszków. Tu masa z dodatkiem kaszy manny jest bardzo podobna, tylko nie smażona, a zapiekana.

Jak zrobić zapiekankę twarogową z kaszą manną?

Ten przepis jest dziecinnie prosty, bo wystarczy tylko zmiksować składniki. My dorzucamy do naszej zapiekanki jeszcze rodzynki (możesz je wcześniej namoczyć, np. w mocnej herbacie), ale dodatek rodzynek można pominąć.

Rada: jeśli lubisz czuć niewielkie grudni sera w syrnikach, to nie miksuj masy na zapiekankę twarogową, a rozgnieć wszystko widelcem i dobrze wymieszaj, zapiekanka będzie wówczas miała nieco inną konsystencję, ale będzie równie smaczna.

Foremkę na zapiekankę (tortownicę lub blachę prostokątną) można wyłożyć papierem do pieczenia, można też posmarować odrobiną masła i wysypać kaszką manną.

Przepis: Zapiekanka serowa na słodko

Deserowa zapiekanka z twarogu i kaszy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy serowejWszystkie składniki oprócz rodzynek zmiksuj na gładko. Dodaj rodzynki i wymieszaj.
  2. Pieczenie zapiekankiPrzelej masę serową do foremki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Jak podawać zapiekankę twarogową?

Ta prosta zapiekanka serowa z kaszą manną może być deserem, a może też być posiłkiem na słodko. Jest świetna jako słodkie śniadanie.

Można ją jeść bez żadnych dodatków, ale można ją zaserwować na wiele sposobów. Rewelacyjnie smakuje z kleksem śmietany, a wersji bardziej słodkiej, polana sporą ilością dobrego miodu.

Zapiekankę twarogową można również podawać ze świeżymi owocami, ale też ulubionym dżemem czy konfiturą. W wersji deserowej można przygotować do zapiekanki np. sos czekoladowy (rozpuść czekoladę z odrobiną słodkiej śmietanki i polej nią zapiekankę).

Zapiekankę serową można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno (schłodzona ma zwartą konsystencję i łatwo się kroi).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...